Wat is NeuroMovement®?

NeuroMovement® is een zeer effectieve en wetenschappelijk ondersteunde aanraking- en bewegingsmethode voor o.a. herstel bij chronische pijn, neurologische problemen en hersenletsel.

Deze praktische benadering is al ruim 25 jaar een begrip in binnen- en buitenland en maakt gebruik van de kracht van hersenplasticiteit. De subtiele aanrakingen en bewegingen geven nieuwe informatie aan het brein. Het brein gebruikt die informatie vervolgens om functionele vaardigheden te ontwikkelen, verbeteren of herstellen.

NeuroMovement geeft resultaten bij kinderen en volwassenen met o.a. hersenletsel, neurologische problemen, ontwikkelingsachterstand, ME/CVS, aangeboren afwijking, autisme, ADHD en chronische pijn of spanning.

“Ons brein organiseert alles wat we doen. Het creëert orde in de chaos en geeft betekenis aan de constante  stroom van prikkels die we ervaren.”

Wat is hersenplasticiteit?

Hersenplasticiteit betekent dat het menselijk brein zichzelf continu kan herstellen of herstructureren door nieuwe ervaringen gedurende ons hele leven. Ons brein heeft dus het vermogen om nieuwe dingen aan te leren en oude gewoontes af te leren. Hierdoor kunnen we herstellen van stress, trauma’s, beroertes of ziektes die bepaalde hersenfuncties verstoren of uitschakelen.

NeuroMovement gebruikt subtiele, aandachtige bewegingen als het belangrijkste instrument om de functionele vaardigheden te ontwikkelen, verbeteren of herstellen. In het dagelijks leven hebben we de neiging om harder te werken en meer kracht te gebruiken als iets niet lukt. Daarmee verkleinen we de mogelijkheid om te voelen en ontzeggen we onze hersenen informatie en variatie om nieuwe verbindingen te creëren. NeuroMovement vraagt juist om zachter te bewegen; langzaam, subtiel en met aandacht. Dit helpt het zenuwstelsel om nieuwe manieren te ontdekken en integreren.

De ‘leermodus’ tijdens een sessie

NeuroMovement werkt met bewegingslessen. Deze sessies omvatten subtiele bewegingen en aanrakingen die worden uitgevoerd met aandacht voor wat je voelt. Ik raak je lichaam aan, beweeg je lichaam, en geef ook mondelinge instructies die je zelf uitvoert. Je brein zal verschillen ervaren en ontvangt nieuwe informatie. Het brein en het overig zenuwstelsel verwerkt deze informatie, legt nieuwe en meer gedetailleerde verbindingen aan en leert de ervaring. Het brein gaat zichzelf beter organiseren en fysieke, cognitieve en emotionele functionaliteiten verbeteren.

Het is van belang dat je je in dit proces veilig voelt waardoor je hersenen in de ‘leermodus’ kunnen werken en nieuwe mogelijkheden kunnen en willen verkennen. Ik zal je dus nooit forceren een gewenste beweging uit te voeren die voor jou niet comfortabel is of buiten je bereik ligt. Omdat dit je brein in een beschermende modus brengt en dit het vermogen om nieuwe vaardigheden op te doen verminderd.

Focus op het brein

Het gaat bij NeuroMovement nadrukkelijk niet om bewegingen voor fysieke training of oefening. Wat we doen, en zeker hoe we dat doen, is volledig gericht op het verschaffen van informatie aan het brein. NeuroMovement helpt het brein om zijn taken beter uit te voeren. Als het brein beter wordt in het verwerken van informatie en beter onderscheid in informatie kan maken, kan het brein zijn taken beter organiseren. We zien dan verbeteringen in verschillende functionele gebieden terug. Dat is waarom NeuroMovement bij zo’n uiteenlopend geheel van klachten nuttig kan zijn.

Wat we doen is anders dan conventionele interventies en andere revalidatiebenaderingen die proberen om verandering rechtstreeks aan specifieke gewrichten of spiergroepen aan te brengen. NeuroMovement verschuift juist de focus weg van de “probleemgebieden” naar waar de oplossingen daadwerkelijk liggen; de hersenen.

Dit is waarom NeuroMovement ook jaren nadat de klacht, het trauma of het letsel is ontstaan resultaten geeft.

NeuroMovement voor kinderen

Kinderen ontwikkelen zich door beweging en interactie. Door een veelvoud aan gevarieerde bewegingen bouwt het kind voort op de beweegervaringen die het al heeft opgedaan. De hersenen brengen zo een steeds complexer geheel aan beweegmogelijkheden in kaart. Ook zal het proberen betekenis te geven aan de grote hoeveelheid prikkels die het binnenkrijgt. Daarmee kan het kind steeds complexere bewegingspatronen uitvoeren. Dit proces vindt niet alleen op motorisch gebied plaats, maar ook in de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling.

Verstoorde ontwikkeling
Bij een ongestoorde ontwikkeling gaat dit proces vanzelf. Maar in het geval van bijvoorbeeld hersenletsel, genetische variaties of door onbekende oorzaak, raakt dit proces soms verstoord. De groei naar een grotere complexiteit aan (beweeg)opties stagneert. Vaak willen we dolgraag dat een kind alsnog deze mijlpalen haalt en wordt geprobeerd het kind in “de juiste positie” te brengen in de hoop dat deze de gewenste beweging alsnog zal gaan maken. Of proberen we een kind geforceerd “het juiste gedrag” aan te leren. Maar we gaan dan voorbij aan de processen die ten grondslag liggen aan deze ontwikkelingen, o.a.:

– Een variatie aan (beweeg)ervaringen.
– Een groeiende complexiteit aan (beweeg)opties.
– Een groeiende capaciteit om te leren.

Wat doet NeuroMovement?
NeuroMovement richt zich erop om het kind te helpen om die (beweeg)ervaringen alsnog op te doen en om betekenis te geven aan de ervaring. Startend vanuit waar in de ontwikkeling het kind op dat moment is en niet vanuit waar wij vinden dat het op basis van leeftijd zou moeten zijn. Net als bij een ongestoorde ontwikkeling wordt het kind geholpen om, vanuit de basis van wat het kind wel kan, een variatie aan nieuwe ervaringen op te doen van waaruit het zich verder kan ontwikkelen.

NeuroMovement voor volwassenen

NeuroMovement is zeer effectief gebleken bij volwassenen met chronische (onverklaarde) pijnklachten en bij volwassenen die herstellen van (hersen)letsel en functieverlies.

Chronische (onverklaarde) pijn
Veel interventies zijn gericht op het aanbrengen van verandering in de structuur van het lichaam, bijvoorbeeld door training, chirurgie, chiropractie. Soms werkt dit en verdwijnt de pijn, maar wanneer de pijn niet verdwijnt of wanneer onduidelijk is wat de oorzaak is van de pijn, kan het verrassende resultaten opleveren wanneer we aandacht geven aan hoe de beweging wordt aangestuurd vanuit het brein. Hierdoor kan met meer gemak bewogen worden en kan pijn verminderen.

Naar mate we ouder worden vallen we steeds meer terug op automatische (bewegings)patronen. Deze zijn zinvol, want ze helpen ons om snel te handelen en om niet over elke stap te hoeven nadenken wanneer we bijvoorbeeld autorijden. Maar automatisch bewegen voorziet ons brein niet van nieuwe informatie. Hierdoor blijven we vast zitten in bewegingspatronen die soms niet meer voor ons werken. NeuroMovement helpt om nieuwe mogelijkheden te verkennen en aan te leren.

Hersenletsel en functieverlies

Wanneer na een ongeluk, CVA of door ziekte een deel van de hersenen beschadigd raakt, worden bestaande verbindingen in het brein doorkruist en kan een functie uitvallen of verslechteren. U kunt plotseling niet meer wat u altijd gekund heeft. De route in de hersenen die altijd gevolgd werd is niet meer beschikbaar. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen op iedere leeftijd de capaciteit hebben om nieuwe verbindingen aan te maken en andere hersendelen te gebruiken om een bepaalde functie opnieuw te kunnen ontwikkelen. Dit is waar NeuroMovement zich op focust.

.

De negen essentials

De kracht van de NeuroMovement berust op de toepassing van de ‘9 Essentials’ tijdens de sessies. Want bewegen alleen is niet voldoende om een daadwerkelijke positieve verandering in ons functioneren te bewerkstelligen. Als we namelijk op de automatische piloot bewegen, slijten juist onze hersenpatronen van pijn of beperking verder in. De 9 Essentials helpen ons om nieuwe connecties in het brein aan te maken, nieuwe bewegingen aan te leren en te integreren.

  1. Bewegen met aandacht
    Geef aandacht aan wat je ervaart als je beweegt.
  2. Langzaam
    Vertraag om nieuwe vaardigheden te leren en beperkingen te overwinnen. Je kan alleen snel als je het al weet.
  3. Variatie
    Variatie is informatie voor het brein om nieuwe mogelijkheden te creëren.
  4. Subtiliteit
    Verminderen van kracht helpt ons om subtiele, kleine verschillen te waar te nemen en is informatie voor het brein.
  5. Enthousiasme
    Verwonder, waardeer en geniet van de kleinste nieuwe ervaringen.
  6. Flexibele doelen
    Ga flexibel om met onverwachte stappen die je onderweg maakt en afwijken van het originele plan.
  7. De leer-knop
    Herken of het brein open staat om te leren of op dit moment niet.
  8. Verbeelding
    Stel je een beweging voor in je gedachte.
  9. Bewustzijn
    Wordt bewust van wat je doet, voelt, denkt en ervaart.